Vanliga frågor – Kundtjänst

Finns det en bindningstid? När kan jag säga upp garantin?

Genom att göra en inbetalning kan du bli bunden till ett ettårigt avtal i det fall Svensk FordonsGaranti godkänner ditt fordon. Skulle man av någon anledning vilja säga upp garantin har man rätt till en ångerrätt på 14 dagar. Vid försäljning, skrotning eller i annat fall där fordonet blir obrukbart kan dock garantin avslutas genom inskickat bevis på detta, alternativt överlåtas på den nya ägaren.

Vilka komponenter ingår i garantin? 

Under garantins omfattning ingår: motor, växellåda, bromssystem, kylsystem, bränslesystem, styrsystem, kraftöverföring, drivaxelkomponenter samt vägassistans. Dessa komponenter står för det maskinella i bilen och är därmed maskinskador. För ytterligare information se de allmänna villkoren.

Jag har en helförsäkring på min bil, är jag i behov av garantin?

Garantin står för maskinskador vilket även är en kategori som ingår under en helförsäkring. Försäkringsbolagen står för maskinskador upp till ett visst antal mil på mätarställningen eller ett visst antal år på bilen. För att veta vad som gäller för just din helförsäkring, vänligen kontakta ditt försäkringsbolag.

Har ni samarbete med min bilhandlare eller mitt försäkringsbolag?

Nej, det har vi inte. Informationen kring huruvida en bil vars fabriksgaranti eller annan tecknad garanti har upphört att gälla är baserad på din bils årsmodell. Vi är ett fristående garantibolag och har därför inget samarbete med varken försäkringsbolag eller bilhandlare.

Vad är det för skillnad på Bas och Bas Plus? Hur mycket kostar en Bas Plus?

Skillnaden mellan Bas och Bas Plus är två olika komponenter och har därav olika priser.
Bas består av nio olika komponenter och Bas Plus består av elva olika komponenter. De två som även ingår i Bas Plus utöver de nio andra komponenterna är turbo och luftkonditionering.

Priset för en Bas Plus varierar beroende på vad det är för bil och hur mycket mätarställningen står på i dagsläget. För exakt pris gällande din personbil för en Bas Plus, vänligen kontakta vår kundtjänst på telefon 08-40 92 95 95.

Varför har jag fått avslag?

Varje ansökan går igenom vår kontrollenhet som kontrollerar fordonet i sin helhet. Här görs en överblick över vad det är för bil, mätarställningen, antal ägare samt hästkrafter bland annat. Vid eventuellt avslag återbetalas inbetald premie.

Kan jag själv välja hur jag vill betala?

Du kan själv välja hur du vill lägga upp din betalning. Vi erbjuder månads, halvårs – samt helårsbetalning för Bas. Gällande Bas Plus kan man endast välja helårsbetalning.

Priser för Bas:

Månad: 235kr (Totalkostnad per år: 2820kr)
Halvår: 1219kr (Totaltkostnad per år: 2438kr)
Helår: 2120kr

Vad är max på mätarställningen för att bli godkänd för en garanti Bas?

Bilen bör ha ett rimligt antal mil kvar innan maxgränsen på 19 000 mil uppnås.

Vad händer om jag ställer av bilen eller säljer den?

I det fall att ni ställer av bilen löper garantin på som vanligt. Vid försäljning av fordonet finns två alternativ. Antingen övergår garantin på den nya ägaren, dock under förutsättning att Svensk Fordonsgaranti blir underrättade angående ägarbytet. Det andra alternativet är att garantin upphör att gälla vid försäljningen genom inskickat ägarbyte till vår ekonomiavdelning.

 

Vanliga frågor – Ekonomi

Kan jag själv välja hur jag vill betala?

Du kan själv välja hur du vill lägga upp din betalning. Vi erbjuder månads, halvårs – samt helårsbetalning för Bas. Gällande Bas Plus kan man endast välja helårsbetalning.

Priser för Bas:

Månad: 235kr (Totalkostnad per år: 2820kr)
Halvår: 1219kr (Totaltkostnad per år: 2438kr)
Helår: 2120kr

Vilken månad har jag betalat för?

Betalningar som inkommer innan den 11:e varje månad gäller för innevarande månad. Betalningar som inkommer efter den 11:e varje månad gäller för nästkommande månad.

Mitt OCR-nummer fungerar inte! Hur går jag tillväga?

Skulle OCR-numret mot förmodan inte fungera går det att ange samma OCR-nummer i ett meddelande. Detta fungerar lika bra som att fylla i OCR-nummer i tillhörande ruta.

Slutar garantin att gälla om jag inte betalar?

Ja, det gör den. Däremot kvarstår betalningsansvaret.

Jag har köpt en ny bil, kan jag överföra garantin från min gamla bil?

Absolut går det att föra över en garanti, under förutsättning att den nya bilen också godkänns av vår kontrollenhet. I det fall att ni har köpt en ny bil, var vänlig och säkerställ att ni inte har en fabriksgaranti på den. Har fabriksgarantin ännu inte upphört att gälla är ni inte i behov av vår garanti och vi kan då avsluta den befintliga garantin som ni har via Svensk Fordonsgaranti AB.

 

Vanliga frågor – Skador

Hur kan jag anmäla en skada?

En skadeanmälan görs på vår hemsida www.fordonsgaranti.com under fliken ”skadeanmälan”. Vid eventuella frågor eller funderingar, kontakta vår kundtjänst.

Vart hittar jag mitt lösenord till skadeanmälan?

Lösenordet finns angivet på ditt garantibevis. Skulle du inte ha tillgång till ditt garantibevis kan du självfallet kontakta kundtjänst på telefonnummer: 08 – 40 92 95 95.

När börjar garantin att gälla?

Garantin träder i kraft efter 200 körda mil för att utesluta eventuella skador som fanns då garantin tecknades.

Finns det någon självrisk? Står ni för hela kostnaden?

Vid godkänd skada utgår ingen självrisk och Svensk Fordonsgaranti står för hela reparationskostnaden mellan 5000-40000 SEK.

Ingår hyrbil?

Nej.

Får jag bekosta felsökningen själv?

Vid en godkänd skadereparation samt vid en felsökning gjord på uppmaning av Svensk Fordonsgaranti står vi för felsökningen.

När ska jag göra en skadeanmälan?

Skadeanmälan måste inkomma till oss innan påbörjad reparation. Skador som har åtgärdats innan godkännande av Svensk Fordonsgaranti ersätts ej.

Jag har fått punktering på däcken, ingår bärgning till verkstad?

Nej, bärgning ingår ej i garantin vid punktering

Vilken bärgare hjälper mig om jag blir stående på vägen?

Under kontorstid 08.00 – 17.00 hjälper vår skadeavdelning dig med att få dit en bärgare snarast möjligt, du når oss på 08 – 40 2 95 95.          I annat fall gäller valfri bärgare.

Vad händer om bilen blir stående på vägen efter kontorstid?

Blir bilen stående efter kontorstid får man som kund själv kontakta ett bärgningsbolag för bärgning till närmaste auktoriserade verkstad och direkt inkomma med en skadeanmälan via vår hemsida. Dessa ärenden behandlas med prioritering på morgonen dagen därpå. Vid godkänd skada ersätts bärgningen.

Måste bilen servas på en märkesverkstad? Är Mekonomen en godkänd verkstad?

Nej, det måste inte ske på en märkesverkstad. Det viktiga är att bilen servas hos en av tillverkarens eller garantigivarens auktoriserade/godkända verkstäder. Mekonomen är en godkänd verkstad hos Svensk Fordonsgaranti.

Ingår elektronik i garantin?

Garantin täcker maskinskador så som motor, växellåda samt bromssystem. Elektronik täcks ej.

Jag har kört på ett rådjur, står garantin för skadan?

Nej, garantin täcker inte viltskador.

Jag har gjort en skadeanmälan, vad händer nu?

När en skadeanmälan har inkommit granskas den av våra skadereglerare. Är bilen inlämnad på en verkstad har den ansvarige skaderegleraren direktkontakt med verkstaden. Behöver bilen tas till en verkstad för felsökning hänvisar vi er till den närmaste auktoriserade verkstaden.